Category: tools

catalanitzador

El Catalanitzador es un projecte de Softcatalà que ofereix adaptacions al català pels principals sistemes operatius. En els casos de Windows i Mac OS, oferix descarregar un programari, amb una llicència GPL, que configura el sistema, navegadors i diccionaris al català. En els casos de Android, iOS i Linux, ofereix les guies per fer-ho.

  1. En el cas del Catalanitzador per Mac, el software analitza el sistema i porta a terme les següents accions:Estableix el català com la primera llengua del sistema a les preferències del OS X
  2. Instal·la el diccionari ortogràfic català al sistema, a les preferències de OS X apareix com a “Català (biblioteca)
  3. Configura el català als navegadors Firefox i Chrome. No es necessari fer-ho per Safari ja que utilitza les preferències d’idioma del sistema)

Cal dir també que l’instal.lador deixa triar entre les opcions de catalanització. Per exemple, hi ha qui pot preferir tenir el sistema en anglès i els diccionaris i navegadors en català.

Configurar en català el navegador és de gran importància per al reconeixement del català a internet. Si tenim el navegador correctament configurat en català, les eines de mètriques i estadístiques -com per exemple Google Analytics- així ho enregistren. D’aquesta manera, les empreses i institucions tindran dades més reals de la seva audiència en català.

 

Catalanitzador de Softcatalà

 

eines de diagramatge

Algunes eines per a la creació de diagrames i gràfics per a Mac OSX:

Pencil (http://pencil.evolus.vn/) és una eina de prototipatge i diagramatge construïda sobre el motor de Mozilla. Es publica amb una llicència de software lliure (GPL2). Pot funcionar com un plugin de Firefox o una aplicació independent. Com a eina és una mica millor en la creació de prototips d’interfícies que en crear diagrames.

Dia (http://dia-installer.de/). Eina lliure i gratuïta.

XMind (http://www.xmind.net/). Eina comercial per a l’elaboració de mapes mentals i diagrames. Ofereixen una versió gratuïta molt limitada.

FreeMind (http://freemind.sourceforge.net/). Eina lliure i gratuita basada en Java.

Shapes (http://shapesapp.com/). Disponible a la Mac App Store per 4.99$. Eina senzilla i fàcil d’utilitzar, permet fer diagrames bàsics.

MindNode (http://mindnode.com/). Eina per a l’elaboració de mapes mentals. Disponible a la Mac App Store en dues versions, ‘lite’ i de pagament (17.99€).

SimpleMind (http://www.simpleapps.eu/simplemind/). Eina per a l’elaboració de mapes mentals. Disponible a la Mac App Store en dues versions, ‘free’ i de pagament (26.99€).

CMapTools (http://cmap.ihmc.us/). Eina per a l’elaboració de mapes mentals. Eina gratuïta.

(Algunes) eines online:
– Draw.io (draw.io)
– Lovely Charts (lovelycharts.com)
– Creately (creately.com)
– iPlotz (iplotz.com)
– Draw Anywhere (drawanywhere.com)
– LucidChart (lucidchart.com)
– FlowChart.com (flowchart.com)
– Gliffy (gliffy.com)

 

més sobre eines de bookmarking

Amb el desconcert provocat pels darrers moviments de delicious.com, les eines de bookmarking s’han tornat a colocar en un segon plà (des de que va aparèixer del.icio.us que no estan al primer pla!). Ja havíem fet una ullada a les bookmarking and social bookmarking tools i també a les open source bookmarking i social bookmarking tools. Ara, em fan arribar la següent referencia sobre una eina: Cohere

“Viewed through the lens of contemporary web tools, Cohere sits at the intersection of web annotation (e.g. Diigo; Sidewiki), social bookmarking (e.g. Delicious), and mindmapping (e.g. MindMeister; Bubbl), using data feeds and an API to expose content to other services.”

Sembla ser que actualment, tant Cohere com altres eines, fan molt emfasi en els aspectes socials (http://oro.open.ac.uk/19554/) més que en els aspectes informacionals (emmagatzematge, gestió i recuperació de la informació). En la entrada del blog de Dolors Reig, “El posible cierre de delicious: reflexiones sobre bookmarking y algunas alternativas“, sobre l’anunciat tancament de delicious.com, també es veu aquest émfasi, més en els aspectes socials que en els informacionals. Seguim pensant que moltes d’aquestes eines no s’adapten al comportament informacional dels usuaris, es molt fàcil guardar i és més complicat recuperar.

Com a darrer apunt, comentar que de cara la utilització d’eines de bookmarking en contextos educatius, cal tenir en compte el programa per a educadors que ofereix diigo i l’ús actual de mister wong, les dues amb un sistema prou senzill per donar-se d’alta, bastant allunyat del farragós sistema de delicious amb el yahoo sign-in

 

open source bookmarking and social bookmarking tools

Hi ha força serveis (gratuïts, de pagament i “premium”) d’eines de bookmarking i social bookmarking.

En canvi, en hi ha molt poques de codi obert, descarregables i instal.lables. Després de buscar i revisar una llista de més de deu eines, es veu que va haver un moment interessant fa uns anys, molt probablement quan del.ici.ous estava a ‘la cresta de la ola’ (Arraku, Bookmark4U, CommunityNews, ContARTE, Laicos, Taggly, gnizr, sabros.us, gnolia). En canvi, ara, només tres segueixen mes o menys en actiu:

 

bookmarking and social bookmarking tools

Algunes de les eines de “bookmarking” i “social bookmarking” que actualment destaquen per la seva facilitat d’ús, funcionalitat o popularitat:

També és interessant veure com algunes eines que podriem categoritzar com a “reference manager” també incorporen la possibilitat de gestionar enllaços i de compartir-los: